10 věcí, které se nevyplatí kupovat, ale pronajmout

Půjčení nářadí nebo stavební mechanizace místo jeho pořízení, je jedno z nejefektivnějších rozhodnutí, ke kterému dříve, či později dospěje každý profesionál. Žádné starosti s poruchami, žádné reklamace a žádné týdny čekání na opravené nářadí. Prostě pracujete, půjčovna nářadí se stará, aby bylo s čím. A když se to náhodou porouchá, oni si pro to přijedou a rovnou přivezou náhradní nářadí nebo stroj.

Ale i pro ty, kteří tvrdí, že lepší je všechno mít svoje vlastní, jsou věci, které kupovat při nárazovém použití, je nesmyslně neefektivní. Tady je výběrová desítka.

1)  Rozbrušovací diamantová pila

Čas od času to jinak nejde, musíte sáhnout po diamantových kotoučích. Když budete chtít navíc průřez 150 mm, dostanete se ke strojům, jejichž cena se pohybuje v hodnotách ojetého vozu. Bez diskuze je tady lepší oslovit půjčovnu. Ano i tady zaplatíte za diamantový kotouč, ale pouze poměrnou část opotřebení. Vezměte si, že taková rozbrušovací pila HILTI 900  X se prodává kolem 65 000 Kč, diamantový univerzální kotouč vás přijde od 6 tisíc výše, podle kvality. No a pokud si ji u nás půjčíte, zaplatíte 593 Kč za den a nějaké to opotřebení kotouče, dejme tomu za 400 korun. Tady opravdu není co řešit.

2) Jádrová vrtačka

Pochopitelně existují levné varianty vrtaček, jejichž výrobci uvádějí, že dokáží vrtat jádro. Berte v potaz fakt, že máte pouze jeden pokus, frustrace z neúspěchu nestojí za kompromisy. Kvalitní set na diamantové jádrové vrtání pořídíte za bratru 95 tisíc korun. Podívejte se k nám do půjčovny, za kolik ho půjčujeme. I tady je volba naprosto jasná.

3) Bourací kladivo

Bourací kladivo, nebo také kango. Klasika, kterou dříve nebo později potřebuje každý. Dokud s ním nepracujete, rozdíly jsou pro vás marginální. Teprve až když vyzkoušíte profi nářadí a jejich levnější náhražky, pochopíte, v čem je rozdíl. Nemá smysl rozvádět, že pokud budete bourat betonovou podlahu, budete potřebovat těžké bourací kladivo a to se opravdu pořizovat nevyplatí. Ale i když se rozhodnete pro nový otvor ve zdi, nebo potřebujete odstranit dlažbu, sáhněte po stroji HILTI TE 700-AVR. Oproti pořizovací ceně okolo 35 000 Kč si ho u nás půjčíte za 472 korun.

4) Briketovací stroj

Pokud topíte dřevěnými briketami, možná zvažujete investici do tohoto stroje. Jestli ale nechcete strávit týdny plněním levného zařízení, musíte investovat sta tisíce do výkonného stroje. My vám ho půjčíme za 3 509 Kč na den a věřte, že si stihnete vyrobit zásobu na celou zimní sezónu.

5) Vysoušeč

Předpokladem je, že nežijete v zátopové oblasti a dvakrát do roka nemáte v domě půl metru vody. Pokud vás na tomto místě i přesto něco stále drží, investice do vysoušeče je ke zvážení. Pro všechny ostatní je poměr pořizovací ceny oproti půjčovnému, s vědomím nárazového použití, jasná volba zajít si pro vysoušeč do půjčovny.

6) Vysokotlaký čistič

Platí to, co u všeho ostatního. Existují levné varianty, ale brzy zjistíte, že to, co jste ušetřili na výrobku, investujete do práce, času a v neposlední řadě údržby a možná i oprav. Přijďte do půjčovny a pokud čistič nepotřebujete každý den, prostě si ho půjčte. Za kvalitní přístroj dáte 250 korun a nemusíte se starat o údržbu.

7) Vertikulátor

I ti nejzapálenější zahrádkáři velmi brzy zjistí, že investice do vertikulátoru není tím nejlepším rozhodnutím. I když o svůj trávník budete pečovat každý měsíc, investice v porovnání s půjčovnou se vám rozhodně nevyplatí. Přesvědčte se o tom.

8) Hydraulický štípač

Je drahý, velký, zabírá místo a naseká polena na celou zimu za jeden, dva dny. Proč si ho tedy kupovat?

9) Vibrační pěch

Stroj, který mimo stavebnictví není často používaný, ale jestli se jednou rozhodnete položit zámkovou dlažbu nebo jen zasypat na pozemku výkop, zjistíte, že bez tohoto pomocníka se neobejdete. Cena i těch nejlevnějších se pohybuje v desítkách tisíc a přitom ty levné vám ještě mohou způsobit komplikace, protože jejich vibrace přenášené na obsluhu jsou hodnotově úplně jinde, než profesionální stroje. Tady není také vůbec co řešit.

10) Pokosová pila

Jestli ji budete pravidelně a dlouhodobě využívat, asi není nad čím přemýšlet, kupte si ji. Jinak platí přesný opak, na pár dnů nebo týdnů se tento stroj kupovat nevyplatí.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *