Levné nebo profesionální nářadí?

Tento článek není pro ty, kdo jednou za měsíc dotáhnou šroubek v koupelně. Těch se následující řádky netýkají, protože prakticky nemají šanci zjistit skutečné vlastnosti a schopnosti nářadí. Píšu je pro lidi, kteří s nářadím pracují pravidelně, ať už profesionálové nebo aktivní kutilové. Pochopitelně se tyto informace týkají nejen stavební mechanizace, ale také zahradní techniky.

Během let jsem toho slyšel mnoho o nákupu levných elektrických nástrojů. Znovu a znovu slyším: proč bych si kupoval drahý profesionální elektrický stroj, když bez problémů získám stejné vlastnosti  za polovinu ceny, pokud si pořídím neznačkový výrobek? Část tohoto tvrzení je skutečně pravdivá, dnes můžete získat nářadí za polovinu nákladů. Ale tím to většinou končí. Existuje šest hlavních důvodů, proč koupit profesionální elektrické nářadí nebo „dražší“ elektrický nástroj. Šest důvodů zní: možnosti produktu, materiál, efektivita, bezpečnost, opotřebení a čas.

Možnosti nástroje

Prvním důvodem pro práci s profesionálním elektrickým nářadím jsou možnosti nástrojů. Vezměme si například šavlovou pilu. Levná a profesionální budou vypadat na první pohled velmi podobně, mají stejnou čepel, pravděpodobně mají stejnou délku zdvihu a stejné motory. Ale když se podíváte blíž, je zde velký rozdíl v možnostech. Například, vezměte si HILTI WSR-1400. Výstavní kousek, který najdete v této kategorii nástrojů. Bez ohledu na to, co děláte, nebudete mít šanci čepel vytáhnout z pistole, když ji používáte. Levnější nástroje postrádají tuto možnost a navíc používají levnější součásti, které vám neumožní uzamknout čepel. Sice se zablokuje na místě, ale když pod určitým úhlem zatlačíte, dojde více než pravděpodobně k tomu, že se čepel zasekne a neudrží v pile.

A co třeba proměnná rychlost? Různé práce a různé materiály vyžadují různé rychlosti. WSR-1400 umožňuje nastavit rychlost, zatímco nejlevnější nástroje ne. Čím rychleji jdete, tím více energie bude vyžadovat, aby uživatel držel nástroj na svém místě. Proč neupravit rychlost podle materiálu? Zmíněná HILTI pila jich má šest.

Mohl bych pokračovat dál a dál, jak má HILTI pro uživatele více možností než levné značky nebo „neznačky“, ale nebudu. Ve většině kategorií elektrických nástrojů je to podobné, jako v tomto případě. Profesionální nástroje jsou určeny pro seriózního uživatele a jsou určeny pro dlouhodobý provoz. Tyto společnosti musí zůstat na vrcholu hry a soutěžit v konkurenčním boji. Věřte, že si nemůžou dovolit tři reklamace do roka. Nikoliv kvůli nákladům, ale kvůli důvěře ve značku. Pro výrobce profesionálního nářadí je reputace nejcennější reklamou.

Lepší materiál

Výrobce profesionálního elektrického nářadí používá ve svých produktech lepší materiály. Každoročně každý z nich utrácí miliony dolarů na výzkum a vývoj. Staví lehčí a silnější stroje. Hledají optimální nastavení nářadí. Jednoduchým příkladem materiálu je kov.

První je nerezová ocel. Existují různé druhy nerezové oceli na trhu, které tyto společnosti mohou koupit. Jedním ze způsobů, jak se vyrábějí výrobky levných značek, je používání levnější nerezové oceli (je zde více než 60 stupňů nerezové oceli). Bez uzardění to mohou i propagovat jako nerezovou ocel, protože to tak technicky opravdu je. Použití nerezové oceli nižší kvality zvyšuje pravděpodobnost koroze a dokonce i koroze na uvnitř samotného nářadí, což je logicky špatné pro motor a celkovou životnost nářadí. Možná to ani nezjistíte, protože zvenčí to jen nevypadá dobře. Nemluvě o tom, že levnější nerezová ocel je křehčí, takže máte i vyšší pravděpodobnost nechtěného poškození.

Ocel je prostě ocel. A basta! I s tímto tvrzením se setkávám. Ve skutečnosti to je ale jeden z největších omylů při volbě materiálů, ze kterých je nářadí vyrobeno. Je to aspekt, kterým určujete životnost stroje. A je úplně jedno, jak dobře o něj pečujete. Čistší ocel je skutečně lepší. Některé značky ušetří peníze tím, že si koupí onu levnější ocel, která má větší obsah železa. Jak je všeobecně známo, železo je prvek, který způsobuje rez a vlastně narušení materiálu. Někteří lidé říkají, že vždy udržují své stoje a nářadí suché a nemusí se o ně tedy bát. Bohužel i malé množství vody a kyslíku ve vzduchu stačí k tomu, aby se přes veškerou péči zahájil proces koroze.

Prostě a jednoduše, profesionální nářadí je vyrobeno z toho nejkvalitnějšího, co cenová kategorie umožňuje. Nevěřte, že výrobci levných značek mají o vaši spokojenost stejnou starost, jako ti, kteří si zakládají na puncu kvality.

Efektivita

Ano, efektivita. I ta se dá u nářadí změřit, jen to je údaj, který asi budete v popisech hledat jen těžko.  Přitom je to asi jeden z nejdůležitějších důvodů pro výběr profesionálního nářadí. Profi stroje totiž výrobci vyvíjí a vyrábí s tím, aby je bylo možné používat po co nejdelší souvislou dobu. Proto všechny ty antivibrační vychytávky, odhlučňující prvky a vyvážení. Elektrické nářadí vyrobené s lepším designem a lepšími materiály je účinnější, což znamená, že může přenést více energie ze zdroje (vstup) na výstup. Porovnejte si neznačkové výrobky s elektrickým nářadím profesionálních značek. Možná, že oba mají hodnotově stejné výkony, ale značkový elektrický nástroj může prostě přenášet energii lépe. Nářadí, které přenáší 93% výkonu na čepel, je mnohem lepší než nářadí, které přenáší pouze 79%.  Bohužel většina výrobců elektrických nástrojů nikdy neuvádí svůj efektivní přechod od vstupu na výstup.

Bezpečnost

Některé nástroje značky jsou vyráběny v zemích, které nemají stejné standardy, jako my. Ano, většina dnešních značek je vyráběna v Asii, ale výrobci profesionálního nářadí si zakládají na kontrole kvality. Levnější značky a tzv. noname výrobky do těchto „nadstandardů“ neinvestují. Je to příliš drahé. Většina z těchto zemí nemá tytéž zákony, na kterých se u nás dbá a které se prosazují. Takže i tady se dá ušetřit hodně na výrobních nákladech, jen se potom nebudete stačit divit. Nástroj nemusí být dobře navržen a může se unavit dřív, což logicky může způsobit zranění. Někdy se levnější nástroje zlomí a když se zlomí, aniž by s tím výrobce počítal, může to nakonec způsobit zranění.

Bezpečnost je to nejdůležitější, co je třeba vzít v úvahu při provozu nástroje. Uvědomte si, co může způsobit např. úhlová bruska, vyrobená co nejlevněji, bez ohledu na bezpečnost obsluhy. Proč ušetřit pár korun, když mluvíte o lidském zdraví nebo dokonce životu. Ani tohle nemusí vypadat jako velký problém, ale nezapomeňte, že se jedná o elektrické nářadí a není dobrý nápad bojovat se strojem. Nářadí by mělo dělat práci, mělo by vám usnadňovat to, co by jinak trvalo X-násobně delší čas. S levnější značkou pravděpodobně budete muset časem bojovat se samotným nářadím, což většinou bývá hodně frustrující.

Opotřebení

Tohle je věc, která se se železnou pravidelností opakuje. Máte projekt, máte nářadí, které vám poradili výhodně koupit a najednou zjistíte, že se nadřete více, než byste čekali. Někdy je nemožné s levnými značkami dělat to, co s profesionálními, od toho tady jsou, od toho stále tyto kvalitní výrobky existují, i přes cenovou válku, kterou proti nim vedou levné, na první pohled srovnatelné výrobky. Málokdo, zaslepen výhodností koupě, si při pořizování nářadí uvědomí, že rozdíl není jen ve značce a její ceně. Že designeři a vývojáři profi značek opatrně posouvají desetiny milimetrů součástek, aby byla vámi vložená energie co nejefektivněji zúročena a nemělo to negativní dopad na životnost produktu.

Vezměte si například jednoduchý šroub. Už jste někdy šli do obchodu a viděli jste cenově super výhodné šrouby a přitom jste si řekli: „Super! Tohle musím mít, ušetřím majlant.“ Takže tento super obchod uděláte, koupíte a dáte si je do někam do police. Pak přijde čas,  kdy konečně budete potřebovat nějaký šroub, máte jich plný šuplík, tak kde je problém? Jistě některé z nich fungují dobře, ale někdy se hlava šroubu hned poškodí. Ještě hůře, a to se stává často, šroub končí ztržením. A v tu chvíli vám pravděpodobně dojde, že to zase tak dobrý kup nebyl. Výrobce používal levnější materiál a vy se s tím teď musíte vypořádat. Šroub je jen jednoduchý příklad, ale velmi podobně tomu je i s elektrickým nářadím.

Čas

Dalším faktorem je čas. Pokud budete pracovat s elektrickým nářadím, dělejte to správným způsobem a použijte správný nástroj. Použití levnějšího nástroje je ztrátou času. Mohli byste skončit zlomením nástrojů daleko rychleji nebo vám to „jen“ bude trvat déle, než by tomu bylo se správným nářadím. Věřte, že výrobci profesionálního nářadí navrhují výrobky s tím, aby efektivita práce byla maximální. Ano i u těch lepších značek najdete univerzální nářadí, ale vždy se dozvíte, co nářadí je a co už není schopno zvládnout. Významnou součástí vývoje je i testování. Každý typ nářadí, které si pořídíte prošlo stovkami hodin testů a jeho výrobce je přesvědčen, že nebudete zklamaný.

Ano, i naše firma nabízí hobby nářadí, ale víme, k čemu jsou tyto výrobky určeny. Jak jsem psal v úvodu, když vyvrtáte čtyři díry za měsíc, nepotřebujete profesionální značku. A když se vrhnete do většího projektu, prostě se stavte k nám, nebo zavolejte, my vám všechno potřebné půjčíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *